4. luokka

Lemmikkieläimet ja niiden hoito

Sisältötavoitteena on pohtia lemmikkieläimen valintaa, mitkä asiat vaikuttavat valintaan.

Ajattelutaitotavoitteena rakentaa ENV-mallia, joka auttaisi perheelle sopivan lemmikkieläimen valinnassa (E).

Tarkoituksena on, että oppilaat lähtisivät pohtimaan lemmikkieläimen hankintaan ja hoitoonkin liittyviä asioita konkreettisen tehtävän kautta. Voidaan osoittaa oppilaille, että yhteisesti työstämällä saadaan paljon hyvää tietoa. Perheen tarve saada apua on realistinen lähtökohta. Tällä perheellä ei ole koskaan ollut lemmikkiä. Perheessä on pieniä lapsia.

Oppilaat saivat tehtäväksi lähteä listaamaan vähintään kuusi tärkeää asiaa siitä, mitkä asiat vaikuttavat lemmikkieläimen valintaan. Jokainen oppilas piirsi vihkoonsa pohjan mallin rakentamista varten. Oppilaat saivat n. 10min. aikaa asioiden listaamiseen. Oppilaat joutuivat todella miettimään. Ihan kaikki eivät löytäneet kuutta asiaa, suurin osa kylläkin. Opettaja ei auttanut millään tavalla, ainoastaan kannusti keksimään lisää.

Opettajajohtoisesti alettiin käydä läpi oppilaiden listaamia asioita. Jokainen sai kertoa vuorollaan yhden asia. Oppilaat olivat kuvailleet asiaansa muutamalla lauseella. Se saattoi kertoa esim. turkin puhdistamisesta. Tällöin todettiin, että nyt puhutaan hygieniasta. Kaikilla eläimillä ei ole turkkia. Jokaisen asian jälkeen oppilaat saivat tehtäväkseen tiivistää asian yhteen sanaan: asianomainen oppilas itse tai luokka auttoi. Lisäksi kirjattiin ylös kuinka moni muu oppilas oli kirjoittanut listaansa kohdan samasta aiheesta. Käsitteet kerättiin taululle.

Seuraavassa oppilaiden lista ja vastausten määrä

Hygienia (pitääkö eläintä pestä) 7

Ulkoiluttaminen 11

Vaarallisuus (onko eläin mahdollisesti vaarallinen perheen lapsille) 1

Tila (minkälaisen tilan eläin tarvitsee perheessä) 7

Ruokavalio 10

Terveys (onko eläimellä sairauksia) 6

Allergia 3

Koulutus (pitääkö eläintä kouluttaa) 3

Perheajan tarve (kuinka paljon eläimen kanssa pitää viettää aikaa) 7

Hinta 7

Matkustus (joutuisiko perhe jättämään eläimen hoitoon) 3

Määrä (kuinka monta kappaletta eläimiä otettaisiin) 1

Ikä (kuinka vanha eläin olisi) 2

Vakuutus (hinta) 2

Tarvikkeet (mitä tarvikkeita pitäisi hankkia eläintä varten) 4

Seuraavalla tunnilla 16.5. on tarkoitus tutkia mallin kolmatta osaa eli mitä arvoja (V) ominaispiirteet  (N) voisivat saada.

 

 

Joomla SEF URLs by Artio