- Details
- Parent Category: Social Disciplines
Opetusharjoittelu 4. luokassa, 6 tuntia luonnontietoa
Opetusharjoittelijat Susanna Taka-Anttila ja Kati Teriö-Malila suunnittelivat ensimmäisessä harjoittelussaan kuuden tunnin biologian jakson aiheesta lemmikkieläimet ja niiden hoito. Tavoitteena oli, että he kokeilisivat jakson rakentamista ajattelutaidoista käsin. Tätä he eivät olleet koskaan ennen tehneet. He saivat hiukan ohjausta jakson rakentamiseen uudesta näkökulmasta.
Tavoitteet ops:ssa
Oppilas ymmärtää lemmikkieläimen hankinnan vastuullisuuden, sekä oppii tunnistamaan eri lemmikkieläinlajeja sekä niiden tarpeita.
Harjoittelijoiden tavoitteet jaksolle
Oppilas oppii yleisimmät lemmikkieläinlajit sekä niiden perustarpeet ja huolenpidon. lemmikkieläinten kunnioittaminen elävänä olentona. Vertailu- ja luokittelutaitojen harjoittelu.
1. oppitunti
sisältötavoite: eläinten englanninkieliset nimet
ajattelutaitotavoite: eläinten luokittelu (sorting task) ryhmiin
Oppilaat luokittelivat eri eläimiä ryhmiin ja muodostivat ryhmälle nimen. Näin päästiin keskustelemaan siitä mitkä eläimet ovat lemmikkieläimiä.
Opiskelijat eivät pyytäneet oppilaita jakamaan kaikkia eläimiä esim. kolmeen ryhmään/neljään ryhmään. Oppilaat erottivat joukosta ryhmiä, joille antoivat nimet. Tehtävä on haastavampi, kun kaikki nimet pitää pystyä sijoittamaan ryhmiin. Tästä keskustelimme tunnin jälkeen.
Tämän tehtävän jälkeen opiskelijat lukivat oppilaille kertomuksen lapsiperheestä, joka oli päättänyt ottaa lemmikkieläimen. Heillä ei ollut ollut aiemmin lemmikkiä. Tilanne oli siis uusi. Oppilaat toimisivat heidän apunaan ikään kuin konsultteina.
Lemmikkieläin perheelle – mitä minun pitäisi ottaa huomioon?
Heippa,
minun nimeni on Matti. Olen 11-vuotias nelosluokkalainen poika Raisiosta, Vaisaaren alakoulusta. Harrastan kesäisin jalkapalloa ja suunnistusta, talvisin pelaan jääkiekkoa. Joka kesä käyn aina kahden viikon mittaisella jalkapalloleirillä. Siellä on superhauskaa ja odotan sitä aina jo pitkään ennen leirin alkamista. Perheeseeni kuuluu äiti, isä, 6-vuotias pikkuveli Miro ja pian 4-vuotta täyttävä pikkusisko Elli. Äiti on ammatiltaan lääkäri, ja hän tekee välillä pitkiä päiviä töissä, joten vietämme paljon aikaa iltaisin isämme kanssa. Isä on ammatiltaan puuseppä, ja hän käy töissä vain päivisin, minun ollessa koulussa, Miron ollessa eskarissa ja Ellin ollessa päiväkodissa. Asumme rivitalossa, jossa on pieni takapiha. Meillä on mökki Tammisaaressa, jossa vietämme paljon aikaa pitkin kesää, välillä pitkiäkin aikoja putkeen. Lisäksi käymme ulkomailla pari kertaa vuodessa. Nyt meillä on kuitenkin yhteinen haave: haluaisimme kovasti perheeseemme uuden jäsenen – lemmikkieläimen. Emme kuitenkaan tiedä paljoa lemmikkieläimistä, emmekä tiedä, mikä eläin olisi hyvä juuri meidän perheeseen. Nyt haluaisinkin kysyä teiltä apua: Mikä lemmikkieläin olisi sopiva juuri meidän perheeseen? Mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon lemmikkieläintä valittaessa? Mitä hoito-ohjeita meidän tulisi ottaa huomioon? Olisin tosi iloinen, jos voisitte auttaa minua asiassa.
Oppilaat pohtivat sitä mistä voisivat löytää tietoa lemmikkieläimistä. Tehtiin päätös vierailla lemmikkieläinkaupassa. Kotitehtävänä pohtia mitä tietoa voitaisiin kysyä lemmikkieläin kaupassa perhettä varten. Kotitehtävä pohjustaisi myöhemmin koulussa tehtävää mallin rakentamista: mitä asioita pitää selvittää, jotta perhettä voitaisiin auttaa lemmikkieläimen valinnassa.
2. ja 3. tunti vierailu
4. tunti
Tavoitteena oppilaille tehdä malli, jonka avulla he sitten voisivat vertailla pareittain kahta lemmikkieläintä.
Oppilaat kuulivat vielä kerran kertomuksen ja ryhtyivät sitten pareittain rakentamaan mallia. (1) (3)
Tunnin lopulla käytiin yhteinen keskustelu, jolloin rakennettiin yhteinen malli taululle oppilaiden malleista. (2)
hygienia, ulkoiluttaminen, vaarallisuus, tila, ruokavalio, terveys,allergia, koulutus, perheajan tarve (lemmikin kannalta), hinta, matkustus, lukumäärä, ikä, vakuutus ja tarvikkeet
5. ja 6. tunti
Oppilaat käyttävät malliaan tiedon keräämiseen pareittain kahdesta eläimestä. He tekevät vertailun ja suosittelevat toista/mahdollisesti molempia tutkimiaan eläimiä perheelle. Tutkimus tehdään mallin mukaan. Jokainen pari kertoo omien kahden eläimen yhtäläisyyksistä ja eroista. (4)
Opiskelijat eivät opettaneet asioita lemmikkieläimistä itse vaan jakso muokattiin siten, että oppilaat toimivat itse. Haettiin perheen näkökulman avulla mielekkyyttä eläimiin tutustumiseen ja niiden vaatimiin hoito-olosuhteiden pohtimiseen. Perheen tarve muodosti punaisen langan, josta harjoittelijat pitivät koko ajan kiinni. Opiskelijat olivat tyytyväisiä tähän lähestymistapaan ja pohtivat samalla paljon opettajan roolia oppimisympäristön rakentajana siten, että oppilaat saavat olla aktiivisia toimijoita.